Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / Justitiepaleis. De werken vorderen!

Justitiepaleis. De werken vorderen!

De werken ter beveiliging van de ingangen van het Brusselse Justitiepaleis werden in het voorjaar van 2018 afgerond.

beveiligde inkom aan het PoelaertpleinDe werken ter beveiliging van de ingangen van het Brusselse Justitiepaleis werden in het voorjaar van 2018 afgerond. De beveiliging van de hoofdingang aan het Poelaertplein - met zijn nieuwe inkomsassen en geïntegreerde scanstraat - en van de ingang aan de Wolstraat zal bijdragen tot een beter functioneren van het monument en op termijn dus ook tot een beter behoud ervan. De nieuwe elementen, uitgevoerd in staal en gelaagd glas werden discreet geïntegreerd in het geheel en zorgvuldig uitgevoerd, met veel aandacht voor de architecturale detaillering, zoals de aansluiting van de beglazing op de bossages van de pilasters. De beveiligingswerken gingen gepaard met de restauratie naar oorspronkelijke toestand van de aanpalende delen van het monument (steenreiniging en -herstel, restauratie schrijnwerk) en van het interieur van de wandelgang die aansluit op de hoofdingang.

beveiligde inkomaansluiting van beglazing op bossagebeveiligde ingang aan de Wolstraat

In 2018 plant de Regie der Gebouwen een aantal nieuwe werven die zullen bijdragen tot een betere werking en tot de herwaardering van het Justitiepaleis een beschermd monument dat ook op de indicatieve lijst staat van het werelderfgoed van de UNESCO. Zo ging men al van start met de beveiliging van bepaalde elementen van het buitenschrijnwerk. Verder staat de restauratie van enkele zittingszalen op het programma, met name de zalen van de Kamer van Koophandel op de eerste verdieping. Onder het toeziend oog van de Directie Monumenten en Landschappen worden die ruimten opgeknapt waarbij de oorspronkelijke elementen (meubilair, binnenschrijnwerk, lambriseringen, eikenhouten parket, enz.) en historische afwerkingslagen zoveel mogelijk worden behouden en gerestaureerd. Tot slot werd begin 2018 ook de werf opgestart voor de inrichting van vier nieuwe, goed beveiligde en performante zittingszalen in een binnenkoer van het Justitiepaleis. De bouw van die nieuwe zalen, opgevat volgens het omkeerbare “box in the box”- principe, gaat gepaard met de valorisatie van de aanpalende circulatieruimten en met de restauratie van de gevels die uitgeven op de binnenkoer.

Ondertussen wordt ook het dossier voor de restauratie van de gevels verder voorbereid.

Meer nieuwsberichten?