Cookies verzekeren het goed functionneren van onze website. Door gebruik te maken van deze site, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie OK
U bent hier: Home / News / De voormalige winkel van edelsmederij Wolfers Frères

De voormalige winkel van edelsmederij Wolfers Frères

Restauratie van het Horta-meubilair en van de beschermde zaal van de KMKG waarin het opgesteld zal worden

Het meubilair van de voormalige winkel van edelsmederij Wolfers Frères, dat bewaard wordt in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, werd samen met de winkel aan de Arenbergstraat, waar het zich oorspronkelijk bevond, in 1909-1911 ontworpen door Victor Horta. In 1973 werd het meubilair aan de KMSKA geschonken waar het vanaf 1977 werd tentoongesteld.
Dit unieke art-nouveaumeubilair wordt vandaag volledig gerestaureerd en zal opgesteld worden in een zaal van de “Bordiau-vleugel” die deel uitmaakt van de als monument beschermde delen van het Jubelparkmuseum. Die nieuwe opstelling van de Wolferswinkel maakt deel uit van een groter project van de KMKG om de collecties Europese Kunstnijverheden en Sierkunsten te reorganiseren en samen te brengen in een chronologisch bezoekersparcours. De restauratiewerken aan de nieuwe “Wolferszaal”, naar ontwerp van studiebureau Barbara van der Wee Architects, werden begin 2017 door de Regie der Gebouwen aangevat en worden van nabij opgevolgd door de Directie Monumenten en Landschappen. De zaal zelf is reeds volledig gerestaureerd (plafond, binnen- en buitenschrijnwerk, parket, muren, elektriciteit en verlichting) waarbij ook de raampartijen op de kloostertuin opnieuw open werden gemaakt. Hoewel ze groter is, stemt de vorm van de zaal stemt wonderwel overeen met die van de oorspronkelijke winkelruimte waardoor de opstelling van het meubilair erg nauw zal aansluiten bij het originele concept. Om de sfeer van weleer nog treffender te evoceren, werd er voor gekozen om de muren van de zaal in een mauve tint te schilderen. Die tint verwijst naar de oorspronkelijke stoffering van de winkel die gedocumenteerd kon worden op basis van een krantenknipsel van 5 november 1912, dat verscheen naar aanleiding van de feestelijke opening van de winkel, en aan de hand van resten van de oorspronkelijke stoffering die werden teruggevonden op de eerste verdieping van het gebouw aan de Arenbergstraat. Er werd dan ook beslist om niet naar de oorspronkelijke kleurstelling van de zaal terug te keren, maar naar het kleurenpalet van de winkel waardoor het Hortameubilair beter tot zijn recht zal komen. In de volgende fase wordt ook de restauratie van het meubilair voltooid en de originele mezzanine van de winkel in de zaal bevestigd. Een resultaat om alvast naar uit te kijken!

 

gearchiveerd onder: , , ,

Meer nieuwsberichten?